TekenAtelier Zomerland

Praktijk voor creativiteit en innerlijke groei

Tekentherapie ervaringen

“Onze dochter ( geboren in 2009) heeft van 2018 tot zomer 2021 tekentherapie bij tekenatelier Zomerland gevolgd.
De reden waarom zij therapie nodig had was dat zij erg onzeker was, zich niet durfde uit te spreken en daardoor in conflict kwam met zichzelf.
Zij houdt er van om creatief bezig te zijn, de combinatie van gesprekken met tekenen waren daarom een goede oplossing om haar te helpen.
Onze dochter heeft een mooie groei doorgemaakt de afgelopen jaren en zij voelde zich veilig bij Emmy.

Na een aantal sessies heeft Emmy aan ons (mijn man en ik)  de tekeningen/schilderijen die onze dochter had gemaakt laten zien en uitgelegd wat zij daar in zag.

Voor ons was dat een eyeopener. Ook wij hebben ons gedrag aangepast om haar te helpen. De therapie is inmiddels afgerond, wij zien dat zij heel erg gegroeid is en dat  zij zichzelf meer uitspreekt en haar plek opeist. Wat ook weer terug te zien is binnen ons gezin.

Mocht je meer willen weten, je mag gerust contact opnemen via Emmy.”

Femke ( 12 jaar)

“Ik zat niet lekker in mijn vel en vond het moeilijk om mijn mening/wensen kenbaar te maken. Alleen kletsen vind ik niet prettig daarom hebben mijn ouders en ik deze therapie uitgekozen om te proberen. Het klikte goed tussen Emmy en mij, zij geeft leuke opdrachten en dacht mee over dingen waar ik mee zat.”

“Bijna een jaar geleden zaten wij met onze handen in het haar. Onze dochter (nu inmiddels 7 jaar oud) liep compleet vast op school. Hoog sensitief en totaal overprikkeld kon zij de schooldagen niet meer aan. Van meerdere malen per dag huilbuien, behoorlijke woedeaanvallen op school, allerlei angsten, soms agressief gedrag naar andere kindjes toe tot nog maar halve dagen naar school kunnen en uiteindelijk helemaal niet meer naar school kunnen aan toe liep het dus vorig jaar behoorlijk uit de hand. Gelukkig had ons dochtertje een hele lieve juf die ons wees op Emmy en de tekentherapie die zij aanbiedt.
Nu een jaar later terugdenkend aan de zware periode die we achter de rug hebben is het verschil zo ongelooflijk groot. Samen hebben ze keihard gewerkt en keer op keer, les na les kwam er meer ruimte en rust in het leven van ons dochtertje.
Ze staat veel steviger in haar schoenen, kan op een prettige manier haar grenzen aangeven en heeft haar hoogsensitiviteit omarmd, het mag er zijn, ze is goed zoals ze is. Haar angsten zijn verdwenen en het contact met andere kinderen is een wereld van verschil.
Emmy, ik ben je eeuwig dankbaar!”

“Op advies van de school en de schoolarts is onze zoon bij Emmy gekomen om zijn gevoelens beter te kunnen verwerken. Hoewel nog maar vijf jaar oud worstelde hij met zijn (negatieve) gedachten (het is beter als ik er niet meer ben), had hij angsten over het langdurig ernstig ziek zijn van zijn beide ouders met claimgedrag als gevolg. Met zijn olifantengeheugen bleef hij piekeren en kwamen situaties uit het verleden keer op keer terug. Hij is extreem gevoelig en heeft weinig rust in zijn hoofd. Wij hadden nog nooit gehoord van therapie door middel van creatief tekenen maar na het eerste warme contact met Emmy hadden we het gevoel een ingang te hebben gevonden om onze zoon te helpen. Onze verwachtingen zijn daarin overtroffen. Onze zoon staat steviger op zijn benen, heeft minder last van (negatieve) gedachten. Hij zingt zichzelf in slaap in plaats van te piekeren. Is zelfstandiger geworden en geniet van iedere dag. Zijn zelfvertrouwen is enorm toegenomen. Wij, en ook hij, hebben hem beter leren kennen. We weten nu dat hij gevoeliger kan reageren. Dat hij het moeilijk vindt om fouten te maken en soms sociaal wenselijk gedrag kan vertonen zonder zichzelf echt te laten zien. Dit weten helpt in de omgang met elkaar. Het maakt wie hij is en, zoals Emmy dat ook met hem besproken heeft, hij is goed zoals hij is. Een vrolijk pienter mannetje vol interesse in de wereld om hem heen en met kracht en geloof in zichzelf op weg naar de toekomst. Dankjewel Emmy!”

“De overstap van groep 2 naar groep 3 was groot voor onze jongste dochter. Lezen was moeilijk en ze kon niet meekomen met haar klasgenoten. Ze wilde vooral niet anders zijn en toen haar spelling werk werd afgestemd op haar tempo kon ze dat niet accepteren. Het lukte ons niet om daar met haar over te praten. Ze werd boos, verdrietig en trok zich terug in haar kamer, het liefst nog onder haar dekbed. Dan liet ze ons niet toe om haar te troosten. Niemand begreep haar, zei ze. Haar eczeem vlamde steeds erger op in die periode.

We zochten naar een manier waarop zij zich kon uiten en onbewust aan de slag kon met haar emotie. Door middel van de tekeningen en de uitleg van Emmy hierover kregen wij ook meer inzicht in haar beleving/zijn. En tijdens deze evaluatiegesprekken gaf Emmy tips om haar te benaderen.
In de afgelopen periode is zij gegroeid als kind en kan zij haar emotie mondeling uiten. Wij begrijpen haar beter en dat voelt ze ook. Ze is meer in balans en ook haar eczeem is momenteel rustig. Ze accepteert haar “dyslexie”, maar blijft de lat hoog leggen.  

Ze wilde niet altijd naar Emmy toe, omdat Emmy naast het tekenen zoveel vragen stelt. Maar als ze geweest was vond ze het altijd fijn en ze vind Emmy heel erg lief. Voor nu is het even klaar, maar als ze uit haar evenwicht mocht raken weet ik wie haar kan ondersteunen bij haar ontwikkeling in deze “moeilijke” fases. Emmy Bedankt!”