TekenAtelier Zomerland

Praktijk voor creativiteit en innerlijke groei

Tekentherapie ervaringen

“Emmy heeft bij onze dochter de juiste snaar kunnen raken waardoor ze beter in staat is te voelen waar de spanning zit en hier iets mee te doen. De faalangst is flink afgenomen en ze heeft fijne handvatten waar ze regelmatig op terugvalt bij nieuwe spannende dingen die op haar pad komen. Ook kan ze meer trots zijn op wat ze kan en doet, zelfs als het niet in 1x goed gaat. “

Onze dochter heeft het afgelopen jaar tekentherapie gevolgd omdat zij zulke hoge verwachtingen van zichzelf had dat zij geen hulp vroeg wanneer zij iets moeilijk vond. Ook was zij het plezier in tekenen kwijtgeraakt omdat alles in één keer goed moest. Met behulp van Emmy heeft zij het plezier in tekenen weer gevonden en ondertussen aan verschillende doelen gewerkt. De betrokkenheid en deskundigheid van Emmy maakt dat wij en onze dochter met een goed gevoel terugkijken op het proces.”

“We zijn erg blij dat onze dochter bij Emmy terecht is gekomen waarbij allerlei onderwerpen aan bod zijn gekomen. Onze dochter vond de therapie aan het begin erg spannend maar daarna keek ze elke keer ernaar uit wanneer ze weer naar tekenles kon gaan. Onze dochter heeft meer zelfvertrouwen gekregen, durft meer haar plek in te nemen in bepaalde situaties en Ik zou het zeker aanraden! “

“De afgelopen maanden hebben we onze dochter zien groeien in haar zelfvertrouwen. Ze kan beter verwoorden wat zij voelt en ze heeft handvatten om met haar emoties om te gaan.

We zien meer rust en minder frustratie in haar. Prachtig hoe door middel van kunstzinnige opdrachten, inzichten verkregen werden en obstakels overwonnen werden. Emmy doorziet snel wie het kind is en wat het nodig heeft.

De begeleiding van Emmy gaf ons en onze dochter wat we nodig hadden ter ondersteuning van haar sociaal emotionele ontwikkeling.”

“De tekentherapie hebben wij als heel waardevol ervaren. Onze dochter (16 jaar) is niet zo’n prater. Zeker niet als ze niet lekker in haar vel zit. Het tekenen heeft haar een alternatief gegeven om toch met haar problemen aan de slag te gaan, zonder dat ze hier gelijk over hoefde te praten.
Emmy is heel geduldig en warm, waardoor onze dochter met plezier naar haar toeging.”

“Emmy heeft mij heel erg geholpen. Ik heb mijzelf beter leren kennen. Ik heb tools gekregen om dingen soepeler te laten verlopen. Waardoor ik nu makkelijker, blijer en zelfverzekerd door het leven ga. (16 jaar)”

“Emmy heeft met engelengeduld het vertrouwen gewonnen van onze dochter. Ze heeft ons geleerd om haar te verstaan zonder woorden. Oa door te kijken naar wat ze ons verteld in haar tekeningen. We hebben het erg gewaardeerd dat Emmy heel actief de samenwerking met ons heeft gezocht zodat de therapie zo goed mogelijk aansloot bij onze dochter. Door de therapie heeft ze meer inzicht in haar eigen gevoelswereld en hoe ze daar zelf invloed op kan uitoefenen. Hierdoor komt ze steviger in haar schoenen te staan. ”

“Wij merken thuis echt dat ze is gegroeid, heel mooi en fijn om te zien. Ze durft beter voor zichzelf op te komen en praat makkelijker over dingen waar ze mee zit. We zijn dan ook heel blij dat we deze stap hebben gezet voor ons, maar vooral voor haar. Ze ging iedere keer weer met plezier naar tekentherapie. Bedankt daarvoor Emmy.”

“Mijn kinderen zijn inmiddels allemaal op een fijne, vertrouwde en fantasierijke manier door Emmy geholpen om hun plekje in de wereld te veroveren. Wat je aandacht geeft groeit! Dat heeft Emmy letterlijk laten zien, met heel veel rust, geduldigheid en volledige aandacht voor het kind. En het mooie is, mijn kinderen kunnen nu en in de toekomst, zo vaak ze willen, nog troost en/of vertrouwen uit hun eigen creaties putten. Dankjewel Emmy!”

‘Lieve Emmy, ik wil je nog bedanken. Hoe ik als klein en bang en onzeker meisje bij je binnenkwam, loop ik nu trots en zelfverzekerd de deur uit. ik heb geen idee hoe het met mij zou gaan als ik jou niet had, Bedankt voor de jaren dat je mij hebt geleerd om trots, gelukkig en zelfverzekerd te zijn’.

Onze 5-jarige dochter voelde zich meteen op haar gemak bij Emmy. Passend bij haar leeftijd, heeft ze ondersteuning gekregen bij haar ontwikkeling. Op deze creatieve manier heeft ze goed haar gevoelens kunnen uiten. Ze heeft een eigen (veilig) plekje, voelt zich groter en sterker. Ze kan beter praten over haar emoties en heeft meer het gevoel dat ze dingen zelf kan. Deze professionele begeleiding is precies wat ze nodig heeft gehad om op een leuke en speelse manier meer zelfvertrouwen te krijgen en te groeien als kind”.

“Bedankt voor de hulp die je onze zoon hebt geboden. Voor hem was je al snel een veilige plek waar hij zijn angsten en verdriet durfde te laten zien. Ook al vond hij het soms moeilijk om naar je toe te gaan (‘want dan moet ik weer erover praten’), uiteindelijk kwam hij altijd opgelucht weer terug. Vol goede moed om zijn angsten aan te pakken. Ik ben zo trots dat het hem uiteindelijk ook (grotendeels) gelukt is. Hij blijft natuurlijk een kind met bijbehorende onzekerheden, maar dat maakt hem tot wie hij is en gelukkig ziet hij nu zelf ook dat dit prachtig is. Hij heeft in afgelopen jaar hele grote en mooie stappen gezet. Ik hoop dat hij dit gevoel vast weet te houden. We praten nog regelmatig over wat hij van jou heeft geleerd.

Lieve Emmy, dank voor alles.”

“Mijn dochter heeft tekentherapie gevolgd omdat ze regelmatig paniek ervoer. Door het tekenen heeft zij geleerd wat ze zelf kan doen en daardoor weer regie kan pakken. Dit heeft haar enorm geholpen. Ze is hierdoor zelfs mee geweest op schoolkamp terwijl ze enorme heimwee heeft. Dank Emmy! “

“Onze dochter ( geboren in 2009) heeft van 2018 tot zomer 2021 tekentherapie bij tekenatelier Zomerland gevolgd.
De reden waarom zij therapie nodig had was dat zij erg onzeker was, zich niet durfde uit te spreken en daardoor in conflict kwam met zichzelf.
Zij houdt er van om creatief bezig te zijn, de combinatie van gesprekken met tekenen waren daarom een goede oplossing om haar te helpen.
Onze dochter heeft een mooie groei doorgemaakt de afgelopen jaren en zij voelde zich veilig bij Emmy.

Na een aantal sessies heeft Emmy aan ons (mijn man en ik) de tekeningen/schilderijen die onze dochter had gemaakt laten zien en uitgelegd wat zij daar in zag.

Voor ons was dat een eyeopener. Ook wij hebben ons gedrag aangepast om haar te helpen. De therapie is inmiddels afgerond, wij zien dat zij heel erg gegroeid is en dat zij zichzelf meer uitspreekt en haar plek opeist. Wat ook weer terug te zien is binnen ons gezin.

Mocht je meer willen weten, je mag gerust contact opnemen via Emmy.”

Femke ( 12 jaar)

“Ik zat niet lekker in mijn vel en vond het moeilijk om mijn mening/wensen kenbaar te maken. Alleen kletsen vind ik niet prettig daarom hebben mijn ouders en ik deze therapie uitgekozen om te proberen. Het klikte goed tussen Emmy en mij, zij geeft leuke opdrachten en dacht mee over dingen waar ik mee zat.”

“Bijna een jaar geleden zaten wij met onze handen in het haar. Onze dochter (nu inmiddels 7 jaar oud) liep compleet vast op school. Hoog sensitief en totaal overprikkeld kon zij de schooldagen niet meer aan. Van meerdere malen per dag huilbuien, behoorlijke woedeaanvallen op school, allerlei angsten, soms agressief gedrag naar andere kindjes toe tot nog maar halve dagen naar school kunnen en uiteindelijk helemaal niet meer naar school kunnen aan toe liep het dus vorig jaar behoorlijk uit de hand. Gelukkig had ons dochtertje een hele lieve juf die ons wees op Emmy en de tekentherapie die zij aanbiedt.
Nu een jaar later terugdenkend aan de zware periode die we achter de rug hebben is het verschil zo ongelooflijk groot. Samen hebben ze keihard gewerkt en keer op keer, les na les kwam er meer ruimte en rust in het leven van ons dochtertje.
Ze staat veel steviger in haar schoenen, kan op een prettige manier haar grenzen aangeven en heeft haar hoogsensitiviteit omarmd, het mag er zijn, ze is goed zoals ze is. Haar angsten zijn verdwenen en het contact met andere kinderen is een wereld van verschil.
Emmy, ik ben je eeuwig dankbaar!”

“Op advies van de school en de schoolarts is onze zoon bij Emmy gekomen om zijn gevoelens beter te kunnen verwerken. Hoewel nog maar vijf jaar oud worstelde hij met zijn (negatieve) gedachten (het is beter als ik er niet meer ben), had hij angsten over het langdurig ernstig ziek zijn van zijn beide ouders met claimgedrag als gevolg. Met zijn olifantengeheugen bleef hij piekeren en kwamen situaties uit het verleden keer op keer terug. Hij is extreem gevoelig en heeft weinig rust in zijn hoofd. Wij hadden nog nooit gehoord van therapie door middel van creatief tekenen maar na het eerste warme contact met Emmy hadden we het gevoel een ingang te hebben gevonden om onze zoon te helpen. Onze verwachtingen zijn daarin overtroffen. Onze zoon staat steviger op zijn benen, heeft minder last van (negatieve) gedachten. Hij zingt zichzelf in slaap in plaats van te piekeren. Is zelfstandiger geworden en geniet van iedere dag. Zijn zelfvertrouwen is enorm toegenomen. Wij, en ook hij, hebben hem beter leren kennen. We weten nu dat hij gevoeliger kan reageren. Dat hij het moeilijk vindt om fouten te maken en soms sociaal wenselijk gedrag kan vertonen zonder zichzelf echt te laten zien. Dit weten helpt in de omgang met elkaar. Het maakt wie hij is en, zoals Emmy dat ook met hem besproken heeft, hij is goed zoals hij is. Een vrolijk pienter mannetje vol interesse in de wereld om hem heen en met kracht en geloof in zichzelf op weg naar de toekomst. Dankjewel Emmy!”

“De overstap van groep 2 naar groep 3 was groot voor onze jongste dochter. Lezen was moeilijk en ze kon niet meekomen met haar klasgenoten. Ze wilde vooral niet anders zijn en toen haar spelling werk werd afgestemd op haar tempo kon ze dat niet accepteren. Het lukte ons niet om daar met haar over te praten. Ze werd boos, verdrietig en trok zich terug in haar kamer, het liefst nog onder haar dekbed. Dan liet ze ons niet toe om haar te troosten. Niemand begreep haar, zei ze. Haar eczeem vlamde steeds erger op in die periode.

We zochten naar een manier waarop zij zich kon uiten en onbewust aan de slag kon met haar emotie. Door middel van de tekeningen en de uitleg van Emmy hierover kregen wij ook meer inzicht in haar beleving/zijn. En tijdens deze evaluatiegesprekken gaf Emmy tips om haar te benaderen.
In de afgelopen periode is zij gegroeid als kind en kan zij haar emotie mondeling uiten. Wij begrijpen haar beter en dat voelt ze ook. Ze is meer in balans en ook haar eczeem is momenteel rustig. Ze accepteert haar “dyslexie”, maar blijft de lat hoog leggen.

Ze wilde niet altijd naar Emmy toe, omdat Emmy naast het tekenen zoveel vragen stelt. Maar als ze geweest was vond ze het altijd fijn en ze vind Emmy heel erg lief. Voor nu is het even klaar, maar als ze uit haar evenwicht mocht raken weet ik wie haar kan ondersteunen bij haar ontwikkeling in deze “moeilijke” fases. Emmy Bedankt!”